Home   Noticies   Beneficis de l’aprenentatge musical en diferents disciplines.

Beneficis de l’aprenentatge musical en diferents disciplines.

Diversos estudis d’investigació, dins les àrees de la psicologia, la pedagogia i la música, han arribat a la conclusió que els ensenyaments artístics, com la música, fa que els nens progressin amb la lectura, el llenguatge verbal, les llengües estrangeres, les matemàtiques i en general a tot el rendiment acadèmic.

La música és un factor de formació i d’equilibri del sistema nerviós. S’ha demostrat que la pràctica de la música proporciona el desenvolupament dels dos hemisferis cerebrals; per això es recomana integrar-la a l’edat de l’infant. Desenvolupa el sentit del ritme, incideix en la formació física i motora, i proporciona un millor equilibri, lateralitat i motricitat. Ajuda a millorar les àrees cognitives, afectives i psicomotrius.

Aprenentage musical piano

A les diferents etapes de creixement i de formació és quan s’adquireixen i potencien les diferents habilitats i capacitats humanes; l’aprenentatge de la música ajuda i estimula aquest fet de forma significativa.

A la teoria de les intel·ligències múltiples de Howard Gardner trobem la intel·ligència musical dins els plànols de l’evolució intel·lectual, directament relacionada amb les altres intel·ligències; l’aprenentatge de la música afavoreix aspectes com la psicomotricitat, la creativitat i l’autoestima de l’individu.

Des del punt de vista de la comunicació, podem dir que la música és un tipus de llenguatge que té un aspecte humà i cultural dins de la vida social de cada persona.

El músic o estudiant de música pot realitzar les següents activitats: compondre (crear), escoltar i interpretar (re-crear), seguint els tres components de la intel·ligència musical:

1. Components afectius
2. Components sensorials, on actuen els factors auditius
3. Components formals: interpretacions i composicions

L’etapa de l’educació s’ha de completar amb els quatre aprenentatges fonamentals:

1. Aprendre a saber i conèixer, introduir instruments necessaris
2. Aprendre a fer, utilitzar tot allò après i adquirit
3. Aprendre a conviure, participar i col·laborar
4. Aprendre a ser, tenir una personalitat pròpia

L’educació musical s’inicia a partir de l’escolta i la imitació, que ajuda a l’infant a desenvolupar-se. La seva pràctica ajuda a augmentar i millorar diversos aspectes com: capacitat d’audició, capacitat de concentració, assimilació-comprensió, retenció (amb memòria pròxima i remota), capacitat d’evocació, capacitat d’expressió i de comunicació, millora l’autoestima, criteri propi, responsabilitat, socialització, creativitat, motricitat, disciplina i respecte.

Com a conclusió, els beneficis de l’aprenentatge i la pràctica musical aporten a l’individu una millora notable de les seves capacitats i habilitats, i ajuda al seu desenvolupament motriu i intel·lectual. L’educació musical aporta uns valors molt importants, tant des del punt de vista individual com col·lectiu o social.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail
 

Comments are closed.