Home   Noticies   Les classes de cant no són només per a cantants!

Les classes de cant no són només per a cantants!

Existeixen moltes professions on la veu (cantada o parlada) té un paper protagonista: professors, locutors, presentadors, entrenadors, monitors, venedors, conferenciants, … En tots aquests casos la veu representa una eina de treball imprescindible, i aquesta eina, per la seva importància, requereix una qualitat i un entrenament adequat que els permeti exercir amb eficàcia la seva professió. Per això, una bona educació de la veu, com ara les classes de cant o d’entrenament vocal, permeten a aquests professionals obtenir el màxim profit de la veu, cuidant la seva salut i evitant riscos innecessaris.

Cant i tècnica vocal

En aquestes classes es valoren inicialment alguns aspectes particulars de cada alumne, com el tipus de veu (timbre, tessitura), l’activitat professional (cantar, parlar), les possibles lesions i/o vicis que puguin donar-se a l’hora d’utilitzar la veu, etc. És molt important aprendre unes pautes bàsiques d’higiene i manteniment de la veu: escalfament (exercicis de respiració i vocalització), hidratació de les cordes, dosificació de l’activitat vocal, tècniques de col·locació i dicció, etc.

Veiem algunes lesions que pateixen moltes persones que no cuiden la seva veu, i que poden acabar fent-se cròniques i, en alguns casos, només solucionables per intervenció quirúrgica:

* Afonia: disminució completa de la veu o de la seva qualitat. Les causes poden ser: malalties de l’aparell respiratori, refluxe gàstric o bé el mal ús continuat de l’aparell fonador.

* Nòduls: durícies que es produeixen a les cordes vocals a causa d’una fricció incorrecta de les cordes. De vegades a una bona reeducació de la veu es poden eliminar de forma natural.

* Pòlips: és un creiment anormal als teixits de les cordes vocals, que pot sortir espontàniament després d’haver fet un gran esforç vocal.

* Edema de Reinke: inflamació de les cordes vocals produida per un abús vocal i també per un consum excessiu de tabac.

Algunes recomanacions per a una correcta higiene de la veu:

* Hidratació: cal beure aigua a temperatura ambient al llarg del dia.
* No fumar.
* No consumir ni estar exposat a productes irritatius: cafè, alcohol, aliments picants, etc.
* Evitar cridar sense una bona tècnica vocal, ni parlar durant moltes hores seguides.
* Procurar no respirar per la boca i no carraspejar.
* Controlar el refluxe: que pot ser nociu per a la veu i les cordes.
* Hàbits de descans: dormir per recuperar el to físic.

Seguint aquests consells i adquirint unes tècniques i un entrenament adequats, es poden evitar lesions greus com les que hem citat anteriorment. La veu és un element fonamental en la nostra activitat diària i cal cuidar-la igual que qualsevol altra part del nostre cos.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail
 

Comments are closed.